DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Poprvé na MS Ningbo 2008

5. Mistrovství světa v ženském boxu AIBA v Ningbo, 2008 – Den čtvrtý 25.11.2008
Maďarka Anita Ducza se stala druhou nejúspěšnější aktivní boxerkou na světového šampionátu, když si vybojovala již čtvrtou zlatou medaili v kategorii 75 kg výsledkem 4:2 a porazila tak ve čtvrtfínále Řekyní Nikolinu Orlovic. Toto se událo v úterý, čtvrtý den Mistrovství světa v ženském boxu AIBA v Ningbo 2008, v den, kdy tři váhové kategorie potvrdily své semifinalistky.
 
Obr.: mistryně světa Katie Taylor (60kg, IRL) přestála hrozbu v kvalifikačním utkání proti české závodnici Danuši Dilhofové
 
Oficiální stránky 5. Mistrovství světa v ženském boxu AIBA v Ningbo, 2008 zde: http://www.aiba.org/default.aspx?pId=1856#
 
5. Mistrovství světa v ženském boxu AIBA v Ningbo, 2008 – Den čtvrtý 25.11.2008
 
Maďarka Anita Ducza se stala druhou nejúspěšnější aktivní boxerkou na světového šampionátu, když si vybojovala již čtvrtou medaili v kategorii 75 kg výsledkem 4:2 a porazila tak ve čtvrtfínále Řekyní Nikolinu Orlovic. To se událo v úterý, čtvrtý den Mistrovství světa v ženském boxu AIBA v Ningbo 2008, v den, kdy tři váhové kategorie potvrdily své semifinalistky.
 
Obr: úspěšný úder rumunské závodnice Denisy Amzy proti Ngan Hang le Thi v jejich kvalifikačním utkání v kategorii 52 kg. Le Thi nakonec zápas vyhrála, poté ce se Amza ve druhém kole stáhla.
 
Ducza (29) nasbírala v letech 2005 a 2006 na mistrovství světa bronzové, v roce 2001 stříbrnou medaili a nyní ještě vítězství s řeckou mistryní. To vše jeden den poté, co byla její krajanka a dvojnásobní mistryně světa a dvakrát stříbrná Mária Kovács knockoutována v kategorii 80 kg. To jí zajišťuje pozici druhé nejúspěšnější boxerky světového šampionátu. Trojnásobná mistryně světa a stříbrná z roku 2001, Mary Kom (IND), bojuje ve čtvrtfinále ve středu.
 
Získání zlata ovšem Ducza nebude mít vůbec jednoduché. Tuto dvanáctinásobnou mistryni Maďarska totiž ve čtvrtečním semifinále čeký souboj s dvojnásobnou mistryní světa a trojnásobnou mistryní Evropy, Švédkou Annou Laurell, která porazila Chimere Taylor z Trinidadu 10:2. V dalším semifinále 75 kg bude boxovat nejstarší boxerka turnaje, Kanaďanka Amber Konikow (34 let), která porazila šampionku Ameriky Meredith Giustian 9:2. Utká se s mistryní Asie a stříbrnou ze světového šampionátu roku 2006, Li Jin Zi, která porazila Rumunku Limintu Tucin 10:2.
 
Mimo jiné potvrdily kategorie 66 a 70 kg své semifinalisty. Pro lehčí z nich jde o mistryni světa a čtyřnásobnou mistryni Ameriky Mary Spencer z Kanady, jež porazila evropskou šampionku Irinu Poteyevovou z Ruska 8:6, zatímco Asijská šampionka Suk Yong Ri (PRK) porazila stříbrnou a bronzovou medailistku z mistrovství světa, Oleksandru Kozlan z Ukrajiny 10:3. Dále pak čínská šampionka Wang Qian porazila Darigu Shakimovu (KAZ) 10:4, zatímco Americká jednička Vanessa Nicol Jackson vyhrála nad Australankou Naomi-Lee Fischer-Rasmussen 11:5.
 
Obr.: Mistryně světa Laishram Sarita (v červeném) z Indie vyhrála nad dvojnásobnou bronzovou medailistkou z mistrovství světa, Samihou Hassan z Egypta.
 
V 70kg divizi dvojnásobná bronzová finalistka MS Nurcan Carkci porazila v prvním čtvrtfinále Liliyu Durneyva z Ukrajiny 10:6. Následně obhajující mistryně světa Arianne Fortin (CAN) vyhrála nad Elenou Vystropovou (RUS) 13:3. V dalším semifinále se setkají Číňanka Yang Ting Ting, která znova vyhrála Asijský šampionát, když porazila Un Hui Jang (PRK), a Kazaška Yelena Koltsova, která porazila Debbie Bkaore (PNG) 17:8.
 
Zmiňme také Annie Ablaniu (26), jež v kvalifikaci ohromně debutovala v barvách Filipín v kategorii 52kg, jež porazila americkou šampionku a pětinásobnou mistryni USA Sacred Downing 18:0.
 
„Bylo to vskutku úžasné, Měla jsem zápas plně pod kontrolou“ řekla Albania, kterou trénuje Roel Velasco – bronzový z Olympiády v roce 1996 a stříbrný z mistrovství světa 1997 v kategorii 48 kg. „Jsem v dobré kondici díky svému trenérovi a má obrana a rychlost byly dnes na velmi dobré úrovni. Teď se těším na zítřek, kdy se utkám se Song Hye Tong ze severní Koreje (bronzová z mistrovství Asie).“
 
Mezi ostatními výsledky najdeme i vydřené vítězství Katie Taylor nad Danuší Dilhofovou z ČR. Taylor si tak udržela sérii neporazitelnosti od roku 2008. V poslední minutě byl stav nerozhodný 3:3 a vítězný bod získala Taylor až 20 vteřin před koncem zápasu.
 
„Myslela jsem, že si vedu celkem dobře, ale jeden bod nebo dvacet bodů, výhru beru“ řekla trojnásobná mistryně Evropy. „Teď na tenhle zápas zapomenu a připravím se na čtvrtfinále stejně jako na jakýkoliv jiný zápas“.
 
Obr.: Ching-Za Chiu z Taipeie se dívá do kamery poté, co vyhrála nad švédkou Shiprou Nilsson 6:5
 
Mistryně světa v 52kg Laishram Sarita (IND) v klidu postoupila když vyhrála nad bronzovou z MS Samihou Hassan z Egypta 12:5.